Exista doua tipuri/clasificari pentru atrezia de esofag: VOGT si GROSS.
In Romania se foloseste prima clasificare si o voi exemplifica cu poze pentru a intelege.
Tip 1
In care nu exista deloc esofag. Este cel mai complicat de operat, dar nu imposibil. Se recomanda ridicarea de stomac sau transplant de colon.
Tip 2
Unde esofagul este intrerupt, 8% din copii cu atrezie de esofag au acest tip.
Tip 3A
Unde exista o fistula din esofagul superior catre trahee, 0,8% din copii cu atrezie de esofag au acest tip. In acest caz saliva inghitita poate intra in plamani, sa nu mai vorbim de lapte, in cazul in care ii este administrat.
Tip 3B
Unde exista o fistula din esofagul inferior catre trahee. Acesta este cel mai des caz intalnit in proportie de 89% . In acest caz acidul din stomac sau in cazul in care varsa, continutul poate ajunge in plamani.
Tip 3C
Unde exista doua fistule catre trahee. O fistula din esofagul superior si una din esofagul inferior. Acest caz este unul rar, doar 1,5 % din copii cu atrezie de esofag, acesta este si cazul copilului nostru. In acest caz tot ce inghite copilul (saliva sau lapte) ajunge in plamani. Exista si o parte pozitiva la acest tip de atrezie de esofag. Datorita celor doua fistule continutul de lichid amniotic pe care copilul il inghite in timpul sarcinii, a ajuns si in stomac, astfel Dominic nu a avut complicatii cu rinichii, ficatul sau cu stomacul. Stomacul si rinichii erau foarte bine dezvoltati. Acest tip de atrezie de esofag este mai greu de depistat in sarcina deoarece stomacul contine lichid amniotic si arata de parca totul functioneaza corect.
Sursa informatii si poze:
http://www.we-are-eat.org/tell-me-about-esophageal-atresia/types-of-ea/